Investeerders onderschatten de chaos die zou ontstaan als Griekenland de eurozone verlaat.

Daarvoor waarschuwen topmensen uit de financiële sector in Londen, bij een rondgang door de Britse krant Financial Times.

Athene en Brussel bereikten vorige maand weliswaar een akkoord over de tijdelijke verlenging van het huidige Griekse steunprogramma, maar daarmee is Griekenland nog lang niet uit de zorgen.

Voordat geld wordt overgemaakt, moet de Griekse regering haar toezichthouders eerst overtuigen van haar wil om economische hervormingen door te voeren. Daardoor dreigt het land op korte termijn alsnog in financiële nood te komen.

Die problemen kunnen er volgens de kopstukken uit de City nog altijd voor zorgen dat Griekenland de eurozone verlaat. Zo’n ‘Grexit’ zou volgens hen kunnen leiden tot een ontmanteling van de eurozone en scheuringen in de Europese Unie.

De Griekse regering stuurde vrijdag nieuwe voorstellen voor de verbetering van haar financiële situatie naar de andere eurolanden. Zij bespreken deze maandag tijdens de bijeenkomst van hun ministers van Financiën (verzameld in de eurogroep). Minister Jeroen Dijsselbloem liet zondag echter al weten dat de Griekse hervormingsplannen nog verre van compleet zijn. Hij zei daarbij dat Griekenland wel in de eurozone zal blijven.

Tsipras praat vrijdag met Juncker

In Brussel is er vrijdag ook topoverleg over de slepende Griekse schuldencrisis. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft dan een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras.

De ontmoeting begint om 09.00 uur, bevestigde de Europese Commissie maandagmiddag. Tsipras had herhaaldelijk op een dergelijk overleg aangedrongen.

Euroland Griekenland kampt met acute geldproblemen en moet ook nog eens zijn enorme schuldenberg afbouwen. Deze maandagmiddag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) zich voor de zoveelste keer over de crisis. Zij bekijken de jongste Griekse voorstellen voor hervormingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl